Za povpraševanje se prosimo obrnite na podjetje Geotim d.o.o

Telefon:  +38631375523

Vrtanje vrtin je postopek vrtanja luknje v zemljo za pridobivanje naravnih virov, kot so podtalnica (vrtina za vodo oz. vrtanje vodnjakov), zemeljski plin ali nafta, za vbrizgavanje tekočine s površine v podzemni rezervoar ali za raziskovalne namene (geološke študije, oceno podzemnih formacij, vrtanje za raziskovanje narave materiala pod zemljo – na primer pri iskanju kovinske rude).

Prve vrtine

Prve vrtine so bili vodnjaki oz. plitke jame, ki so jih ročno izkopali na območjih, kjer se je vodna gladina približala površini. Običajno so bile njihove stene utrjene s kamni ali lesom, da bi preprečili propad.

Sodobne tehnike vrtanja uporabljajo dolge vrtalne gredi, pri čemer nastanejo luknje, ki so veliko ožje in globlje, kot bi jih lahko ustvarili s kopanjem.

Vrtanje vrtin je mogoče ročno ali mehansko, narava potrebne opreme pa se giblje od zelo preproste in poceni do zelo dovršene.

Svedri pri mehanskem vrtanju

Dejavniki, ki vplivajo na izbiro svedrov, vključujejo geološke značilnosti območja in zmogljivost vrtalnika. Glavni dejavnik pri izbiri svedrov je vrsta geološke formacije, ki jo je treba vrtati. Učinkovitost svedra se razlikuje glede na vrsto geološke formacije.

Obstajajo tri vrste formacij: 

Mehke

Srednje

Trde

Mehka formacija vključuje nekoolidiran pesek, gline, mehke apnence in skrilavce. 

Med srednje formacije spadajo dolomiti, apnenci in trdi skrilavci. 

Med trde formacije spadajo trdi skrilavci, kalciti, černati apnenci in trde ter abrazivne tvorbe.

Vrtanje vrtin za vodnjake ali geosonde za izvedbo toplotnih črpalk ali namakalnih sistemov

Pred izvedbo preverimo, kakšna je geološka sestava tal na izbranem območju, ali obstaja podtalnica in predlagamo najustreznejšo rešitev. Od tega zavisi tudi cena opravljene storitve. Poskrbimo tudi za vsa potrebna dovoljenja ali pa vam pri tem pomagamo.

Za hitro in natančno izvedbo zemeljskih vrtin imamo na razpolago najsodobnejšo opremo. Pred začetkom vrtanja se po dogovoru s stranko dogovorimo ali je potrebna zaščita objekta ali ne. V kolikor je zaščita potrebna, objekt primerno zaščitimo. Pri svojem delu pazimo, da ne poškodujemo okolice.

Po odločitvi o najustreznejši rešitvi vam pri vrtanju vrtin nudimo:

Vrtanje vrtin za geosonde:

Dela vrtanja

Dobavo in vgradnjo geosond

Izvedbo črpalnih preizkusov

Izvedbo vrtine za vodo

Celostno izvedbo sistema geosonda

Vrtanje za raziskovalne namene

Dobavo ter vgradnjo potopnih črpalk

Dobavo in vgradnjo zbirnih ter zaščitnih jaškov

Vrtanje vrtin za vodnjake:

Dela vrtanja

Dobavo in vgradnjo cevi

Izpihovanje vrtine

Dobavo ter vgradnjo potopnih črpalk

Za povpraševanje se prosimo obrnite na podjetje Geotim d.o.o

Telefon:  +38631375523