Za povpraševanje se prosimo obrnite na podjetje Geotim d.o.o

Telefon:  +38631375523

Piloti in sidra pomagajo stabilizirati temelje stavb oz. tla pred izvedbo gradnje.

Izraza “pilot” in “sidro” sta si zelo podobna, saj se oba nanašata na globoke temeljne elemente, ki prenašajo navpične in/ali vodoravne obremenitve, ne glede na pritiske ali napetost, vendar med njima obstajajo razlike.

Kaj so piloti?

Pilot je opredeljen kot konstrukcijski steber iz lesa, jekla, betona in podobnih materialov. Nameščen je v vrtini v tleh, da se upira ali prenaša navpične, vodoravne ali kombinirane obremenitve. Pilot stabilizira tla, na katerih se izvajajo gradbena dela, oz. sam objekt.

Temeljni piloti so globoki temeljni elementi, ki podpirajo navpične in vodoravne obremenitve, tako tlačne kot napetostne. V svoji vertikalni uporabi se piloti uporabljajo za podlaganje temeljev, zagotavljanje konstrukcijske podpore in za prenos bremen v globlje plasti tal. Ploščasti piloti so primer pilotov, ki se zabijejo in zaklenejo, da ustvarijo tesno steno, da se uprejo vodoravnemu ali prečnemu pritisku sosednje vode, zemlje ali drugih materialov.

Temeljni piloti so običajno izdelani iz dolgih jeklenih, betonskih ali lesenih profilov. Svojo nosilnost dosežejo s končno postavitvijo v zatesnjenih vrtinah. Temeljni piloti so pogosto zaliti s cementno injekcijsko maso, da se poveča trenje površine z okoliškim materialom.

Kaj so sidra?

Zemeljska sidra in talna sidra se pogosto uporabljajo pri sidranju globokih temeljnih elementov podobnim pilotom. Ključna razlika do pilotov je, da sidra delujejo v napenjalnih ali dvižnih aplikacijah. Podobno kot sidro čolna, ki se upira sili toka na plovilo, se sidra upirajo dvižnim ali napetostnim silam.

Sidra je mogoče namestiti vodoravno ali navpično. Vodoravno so pogosto nameščena za podpornimi stenami. V navpični uporabi jih običajno imenujemo sidrni piloti, temeljna sidra, talna sidra, zemeljska sidra ali talna sidra.

Vodoravna talna sidra

Sidra s pritrjevanjem se pogosto uporabljajo v aplikacijah za zadrževanje zemlje, na primer pri popravilu nagnjenih podpornih sten in obzidja. Sidro za pritrditev je nameščeno za ali skozi konstrukcije, kot so podporne stene.

Sidro se namesti čez območje, kjer lahko tla zdrsnejo. Ko je sidro na svojem mestu in je dosežena želena napetostna sposobnost, kabli ali palice za pritrditev pritrdijo sidro na napravo za stabilizacijo na nasprotni strani podporne stene. Bočna obremenitev, ki je ogrožala konstrukcijo, se zdaj s pomočjo sidra za pritrditev prenese na tla.

Med namestitvijo so pritrdilna sidra pogosto dopolnjena z gladko cementno injekcijsko maso, ki povezuje tla, doda trenje in poveča odpornost na dvig. 

Sidrni piloti (navpična talna sidra)

Sidra v navpični aplikaciji se običajno imenujejo sidrni piloti ali preprosto talna sidra, temeljna sidra, torna sidra itd.

Uporabljajo se lahko tudi kot upor pri dvigovanju sil na konstrukcijah, ki jih povzročajo konzolne konstrukcije, zemeljski tlaki, veter in potresna obremenitev.

Geotehnična sidra in piloti

Naša storitev vključuje vrtanje vrtin za geotehnična trajna sidra in mikropilote do Ø 400 mm. Z njimi utrjujemo nasipe, nabrežja, škarpe, pa tudi bazene in vinske kleti.

Zaradi specifike del prosimo, da nas za pripravo ponudbe in ogled gradbišča pokličete na telefonsko številko 02 630 03 90 in z veseljem vam bomo svetovali, prišli na ogled in pripravili ponudbo.

Za povpraševanje se prosimo obrnite na podjetje Geotim d.o.o

Telefon:  +38631375523