september 02 2022 0Comment

Rezanje z diamantnimi rezili

Ko je treba rezati tlakovce, ni bolj uporabnega ali veliko hitrejšega rezila od kakovostnega diamantnega rezila, nameščenega na električno žago. Diamantna rezila predstavljajo enega najhitrejših in najbolj natančnih načinov rezanja široke palete tlakovcev, od zelo trdih glinenih tlakovcev prek vse mehkejših in bolj abrazivnih izdelkov, kot so betonski tlakovci in naravni kamen, pa vse do najbolj abrazivnih materialov, kot je na primer asfalt. Ob pravilni izbiri in uporabi bodo imeli dolgo življenjsko dobo, dobro rezalno hitrost in za kupljen denar bodo nudili res veliko vrednost. 

Anatomija diamantnega rezila

Na trgu je širok nabor diamantnih rezil, vendar obstajajo značilnosti, ki so skupne večini diamantnih rezil. Diamantna rezila so sestavljena iz drobnih diamantov. Diamantni delci so vdelani v držalno matriko, ki je nato pritrjena na jekleno jedro. Kakovost in količina diamantov sta seveda najbolj pomembna dejavnika kakovosti rezila, kakovost matrice pa jima hitro sledi. Dobri diamanti v slabi matrici so zapravljanje denarja. Podobno bo zanesljivo, visokokakovostno jekleno jedro pomagalo zagotoviti, da bo imelo rezilo daljšo življenjsko dobo.

Izberite pravo rezilo

Pri izbiri diamantnega rezila je treba upoštevati nekaj ključnih točk in verjetno najpomembnejši nasvet je, da uporabite pravo rezilo za material, ki ga režete.

 • Določite material, ki ga želite rezati; večina proizvajalcev rezil ima tabelo, ki prikazuje, katera njihova rezila so primerna za kateri material.
 • Če boste rezilo uporabljali za rezanje več kot enega materiala, na primer betonskih blokov in asfalta, potem določite, kateri material boste rezali najpogosteje, in kupite rezilo, primerno za ta material.
 • Ko določite pravo vrsto rezila, se odločite, kateri kakovostni ali cenovni razred je najprimernejši. Pomembno je razumeti, da kakovost ni vedno odvisna od cene.
 • Vedno uporabite uglednega dobavitelja, ki vam lahko svetuje, katero rezilo je najprimernejše za določeno delo ali material.

Uskladite rezilo z materialom

Obstaja nagnjenost k prepričanju, da so vsi materiali za tlakovanje trdi, vendar pa obstajajo ogromne razlike v tem, kako trdi in abrazivni so različni materiali, ki jih uporabljamo za tlakovanje. In samo zato, ker je material trd, še ne pomeni nujno, da je abraziven.

 • Asfalt je zelo abraziven in lahko zelo hitro obrabi rezila. Če režete veliko asfalta, vedno uporabite rezilo za asfalt.
 • Zeleni beton je tudi zelo abraziven in za najboljšo življenjsko dobo je treba uporabiti rezilo za asfalt ali zeleno betonsko rezilo.
 • Peščenjak in večina drugega naravnega kamna je abrazivna, vendar manj kot asfalt, zato bi bilo najboljše rezilo primerno za srednje ali zmerno abrazivne materiale.
 • Betonski tlakovci so tudi abrazivni in zahtevajo rezilo za srednje ali zmerno abrazivne materiale.
 • Betonski taktilni tlaki so zelo podobni betonskim tlakovcem in zahtevajo rezilo za srednje ali zmerno abrazivne materiale.
 • Betonske plošče na splošno niso tako abrazivne kot tlakovci, vendar jih lahko agregat v nekaterih primerih naredi precej trde. V tem primeru bi bilo najbolj primerno dobro univerzalno betonsko rezilo.
 • Granitne obloge, robniki in glineni tlakovci so zelo trdi in zahtevajo rezilo z mehkejšim segmentom. Rezilo, ki je primerno za rezanje granitnih ali glinenih tlakovcev, se izredno hitro obrabi, če se uporablja za rezanje katerega koli od zgoraj navedenih bolj abrazivnih materialov.

Varna uporaba diamantnih rezil

Vsak predmet, ki šviga okoli z več tisoč vrtljaji na minuto, je potencialno nevaren in diamantna rezila niso izjema. Varna uporaba ni le zdrav razum: dejansko lahko olajša rezanje in podaljša življenjsko dobo rezila.

Tags: rezanje z diamantnimi rezili

Write a Reply or Comment