Čist zrak močno vpliva na kvaliteto bivanja tako v domu kot v poslovnih prostorih. Lokalno prezračevanje z rekupreacijo čisti notranji zrak, hkrati pa se toplota iz odvajanega zraka shranjuje in lahko naprej uporabi pri ogrevanju objekta. Prezračevanje

Slide Čist zrak močno vpliva na kvaliteto bivanja tako v domu kot v poslovnih prostorih. Lokalno prezračevanje z rekupreacijo čisti notranji zrak, hkrati pa se toplota iz odvajanega zraka shranjuje in lahko naprej uporabi pri ogrevanju objekta. Prezračevanje

Kaj je rekuperacija?

Rekuperacija je prezračevalni sistem, ki se nanaša na energijsko učinkovito izmenjavo zraka v prostoru. Omogoča jo rekuperator zraka, t. i. keramični izmenjevalnik toplote.

Ta iz prostora črpa topel zrak ter shranjuje zbrano toploto. Hkrati pa v prostor črpa zunanji svež zrak, ki se v napravi za prezračevanje tudi filtrira.

Lokalno prezračevanje z rekuperacijo

Lokalna rekuperacija se dandanes najpogosteje uporablja pri različnih varčnih hišah, kar nam omogoča, da lahko s čim manjšimi stroški ogrejemo hišo in ji zagotovimo dovolj poceni energijo, s katero v hiši opravljamo vse, kar je potrebno.

Pri procesu rekuperacije gre predvsem za to, da se toplemu zraku v prezračevalnih sistemih preprosto onemogoči, da bi odšel iz naše zgradbe, pač pa se ga uporabi, da se z njim ogreva prostore. To pomeni, da se bo ta toplota prenesla na neko drugo napravo, nato pa bo ta naprava vaš prostor ogrevala. 

 

Dandanes se gradijo stavbe višjega energetskega razreda, zaostrujejo se gradbeni standardi in zahteve, prezračevanje pa je postalo neločljivo od sodobnega bivalnega koncepta. 

Kako deluje prezračevalni sistem lokalnega prezračevanja z rekuperacijo?

V prostorih so nameščene cevi za dovod in odvod zraka ter prezračevalna enota. Kanalski prezračevalni sistem skozi kanale dovaja svež zrak v bivalne prostore. Nečist zrak se odstrani iz prostorov tako, da se ne meša z dovodnim zrakom.

Montaža prezračevalnega sistema

Kanalski prezračevalni sistem z rekuperacijo je sestavljen iz prezračevalne enote in cevi, ki jih ni enostavno namestiti. V skladu s pripravljenim projektom mora biti prostor za cevi zagotovljen blizu stropa.

Namestitev zračnih cevi in celotnega prezračevalnega sistema mora izvesti strokovnjak ali zaposleni z višjo izobrazbo.

Učinkovitost prezračevalnega sistema

Količina zraka v različnih prostorih se uravnoteži z izbiro količine in premera cevi. Vsaka soba je prezračena glede na potrebe. Nečist zrak se odstrani in ne razširi v druge prostore. Omeniti velja, da sistem lokalne rekuperacije omogoča sinhronizacijo delovanja prezračevalne enote in kuhinjske nape ter tako vzdržuje želeno temperaturo v prostorih.

Udobje, ki ga nudi prezračevalni sistem

Pojem udobja je neločljivo povezan s kakovostjo zraka in temperaturo.

Filtri s prezračevalnim sistemom čistijo prostore pred onesnaževalci zraka, prahom, alergeni in drugimi škodljivimi delci. Možno je izbrati filtre z različno učinkovitostjo in sestavo, odvisno od okoljskih razmer. Medtem ko zrak prehaja skozi izmenjevalnik toplote, porablja energijo izpušnega zraka za ogrevanje sesalnega zraka, zato se prihrani dragocena energija.

Ta proces se imenuje okrevanje. Dodatno ogrevan zrak se dovaja v prostore. Napredni rotacijski izmenjevalniki toplote lahko pridobijo do 92 % toplote. Lokalni prezračevalni sistem z rekuperacijo preprečuje vstop zunanjega hrupa.

Nadzor nad sistemom lokalne rekuperacije

Pametno upravljanje vam pomaga prihraniti energijo in zagotavlja optimalno udobje.

Za vaše dnevne potrebe lahko izberete različne načine prezračevanja (urnike). Posebni programi vam omogočajo, da svojo napravo kadar koli povežete in upravljate na daljavo.

Avtomatizacija klimatske naprave lahko uporabniku zagotovi informacije o porabi energije, varčevanju z energijo, stopnji onesnaženosti filtra itd. Izračunano je, da inteligentni nadzor omogoča več kot dvakratno znižanje povprečne porabe električne energije za prezračevanje

Zakaj izbrati DIATE

Izobražen kader

To je prva konkurenčna prednost vsakega podjetja. Naš kader sledi novitetam stroke in se redno izobražuje ter tako našim naročnikon nudi sodobne in vrhunske rešitve.

Zanesljivost in natančnost izvedbe

Vrhunska oprema in strokonvno vodenje prinese odlične rezultate in zadovoljstvo našim strankam.

Vodenje dokumentacije in svetovanje

Pri nas boste vedno na tekočem z realizacijo projekta in vedno boste dobili informacije, ki vas zanimajo. Naše stranke so naša prva skrb.

Imate projekt, ki ga lahko uresničimo skupaj?