[vc_row css=”.vc_custom_1633689343881{margin-bottom: 40px !important;padding-top: 80px !important;}”][vc_column][vc_empty_space height=”20″][vc_column_text]Geotermalna energija je eden izmed obnovljivih virov energije (OVE), ki izkoriščajo naravne procese, kot so sončno sevanje, vodni tok, veter, fotosinteza (biomasa), bibavica (nihanje morske gladine) in zemeljski toplotni tokovi (geotermalna energija). 

Prednost uporabe obnovljivih virov energije je v tem, da jih z zajemanjem ne izčrpamo, saj se obnavljajo. Povsem drugače je z uporabo fosilnih goriv (premog, nafta, zemeljski plin, šota ipd.). Ta niso obnovljiva oz. potrebujejo ogromno časa, da se obnovijo. Za razliko od obnovljivih virov energije jih hitreje porabljamo, kot le-ta nastajajo. In tukaj je tista ločnica med obnovljivim in neobjavljivi virom energije. Fosilna goriva so se namreč pod zemeljskim površjem shranjevala na tisoče in milijone let, z njihovim izkoriščanjem pa jih hitro zmanjkuje.[/vc_column_text][vc_custom_heading text=”Geotermalna energija” font_container=”tag:h2|font_size:20|text_align:left”][vc_empty_space height=”20″][vc_column_text]Plitvi temelji se uporabljajo, kadar so površinska tla dovolj močna, da prenesejo naložene obremenitve. Če je globina temeljev večja od širine temelja stavbe, gre za globok temelj. Globoki temelji se pogosto uporabljajo za prenos obremenitev zgradb globlje v tla.

Pogoji, v katerih se uporabljajo globoki temelji: 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1617785875405{margin-top: 0px !important;margin-bottom: 40px !important;}”][vc_column][vc_custom_heading text=”Pilotni temelji” font_container=”tag:h2|font_size:20|text_align:left”][vc_empty_space height=”20″][vc_column_text]Geotermalna energija je toplotna energija v zemeljski skorji, ki izvira iz vulkansko aktivnih lokacij globoko v zemeljski skorji. Zemljina skorja je razbita na koščke, imenovane tektonske plošče. Magma se približa zemeljski površini blizu robov teh plošč, kjer se pojavljajo številni vulkani. Kamnine in voda absorbirajo toploto iz magme globoko pod zemljo in imajo posledično najvišje temperature. Geotermalna energija je ponekod bližje površju kot drugje. Kadar jo je mogoče zajeti z vodo ali paro, je mogoče pridelovati energijo. To energijo pridobivamo s pomočjo geotermalnih toplotnih črpalk. 

V zadnjem času je geotermalna energija, izraz, ki se uporablja za proizvodnjo električne energije iz geotermalne energije, pridobil na pomenu. Ocenjuje se, da so zemeljski geotermalni viri teoretično več kot ustrezni za zadovoljevanje energetskih potreb človeštva, čeprav se le zelo majhen del trenutno donosno izkorišča, pogosto na območjih blizu meja tektonskih plošč.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1617785875405{margin-top: 0px !important;margin-bottom: 40px !important;}”][vc_column][vc_custom_heading text=”Kako deluje toplotna črpalka zemlja-voda?
” font_container=”tag:h2|font_size:20|text_align:left”][vc_empty_space height=”20″][vc_column_text]Geotermalni sistemi za ogrevanje in hlajenje, znani tudi kot toplotne črpalke zemlja-voda, delujejo zelo drugače kot tradicionalne peči ali kotli. Namesto kurjenja fosilnih goriv, ​​kot so nafta, propan ali zemeljski plin, geotermalna toplotna črpalka uporablja konstantno temperaturo pod vašo trato za ogrevanje vašega doma. Poleti uporablja isto podzemno temperaturo, da zagotovi izjemno učinkovito centralno klimatsko napravo, ne da bi hrupni kondenzator sedel zunaj. Ker deluje z uporabo obnovljive energije, ki jo najdemo pod zemljo, ne proizvaja nobenih emisij ogljika na kraju samem in deluje z učinkovitostjo od 300 do 600 %. 

Kljub temu, če ste se kdaj odpravili na izlet v jamski sistem ali če ste bili kdaj v nedokončani kleti ali morda vinski kleti, veste, da je temperatura pod zemljo precej hladna, v resnici okoli 55 °C. Torej, kako natančno geotermalni toplotna črpalka uporablja to konstantno temperaturo 55 °C, da ogreje vašo hišo ali sanitarno vodo? 

 

Sestavni deli geotermalnega ogrevalnega sistema

Skoraj vsak ogrevalni sistem ima tri komponente: gorivo, peč ali kotel in dovodni sistem. Geotermalna toplotna črpalka ima tudi tri približno podobne komponente, toda prvi dve sta tisto, zaradi česar se razlikuje od tradicionalnih sistemov ogrevanja: zemeljske zanke, podzemni sistem, ki dovaja toplotno energijo pod vašo trato in črpalko, ki jo poganja elektrika, ki premika tekočino skozi te cevi, da izkoristi to energijo in jo učinkovito pretvori v višjo temperaturo. Geotermalne ogrevalne sisteme lahko imenujemo tudi toplotne črpalke zemeljskega vira ravno zato, ker pridobivajo podzemno toploto z uporabo zemeljskih zank za napajanje toplotne črpalke.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja