september 02 2022 0Comment

Metode izdelave diamantnih rezil

Poznamo različne metode izdelave diamantnih rezil, med rezili, izdelanimi z različnimi metodami, pa obstajajo razlike. Poglejmo si, katere so te metode, ki ustvarjajo diamantna rezila.

Galvanizacija

Galvanizacija je postopek, s katerim površino predmeta prekrijemo s kovino. Od kovinskih prevlek se največ uporablja kromiranje železa, nikljanje železa in cinkanje železa. Kovine se lahko nanaša na železne predmete z elektro galvanizacijo ali s potapljanjem predmetov v raztaljeno kovino. 

Diamantna rezila so diamanti vdelani v kovinsko prevleko, običajno iz niklja, galvanizirano na jekleno osnovo rezila. Tako izdelana rezila so zelo tanka, debela lahko več deset mikrometrov. Uporabljajo se pri natančnih rezih.

Vakuumsko spajkanje

Vakuumsko spajkane diamantne žage so izdelane s spajkanjem sintetičnih diamantnih delcev na zunanji rob lista krožne žage v vakuumski peči za spajkanje. Vsi diamantni delci so na zunanjem rezalnem robu rezila. Odvisno od uporabe rezila, ki ga priporoča proizvajalec, bodo vakuumsko spajkana rezila rezala najrazličnejše materiale, vključno z betonom, zidom, jeklom, različnim železom, plastiko, ploščicami, lesom in steklom.

Finejša sintetična diamantna zrna bodo zmanjšala krušenje ploščic in jekla ter zagotovila bolj gladko površino. Večja diamantna zrna bodo zagotovila višjo hitrost rezanja, vendar bo večja verjetnost, da bodo povzročila krušenje, brušenje ali razpoke. Gasilci na primer zahtevajo, da so rezila izdelana z zelo velikim diamantnim zrnom, da hitro pretrgajo material. V proizvodni industriji se uporablja vmesna velikost zrna.

Sintranje

Diamantna rezila iz sintrane kovine so najpogostejša vrsta rezil. Ta rezila so sestavljena iz jeklenega jedra (osnova je jeklena plošča) in diamantnih segmentov, ki so izdelani s kombiniranjem sintetičnih diamantnih kristalov s kovinskim prahom in njihovim sintranjem. Diamantni segmenti so znani tudi kot “rezilni zobje” rezila.

Jekleno jedro je lahko različnih oblik. Nekatera jedra imajo prostore (znane kot požiralniki) med segmenti, ki zagotavljajo hlajenje in odstranjevanje tekočine, medtem ko imajo druga en neprekinjen rob za bolj gladko rezanje. Vrsta jedra, ki se lahko uporabi, je odvisna od vrste materialov, za rezanje katerih je diamantno rezilo zasnovano.

Na splošno obstajajo tri vrste sintranih kovinsko vezanih diamantnih rezil glede na njihove proizvodne metode: 

  • v celoti sintrana diamantna rezila, 
  • srebrno spajkana diamantna rezila in 
  • lasersko varjena diamantna rezila.

Popolnoma sintrano diamantno

Popolnoma sintrano diamantno rezilo se izdela tako, da se jekleno jedro skupaj z diamanti in kovinskimi veznimi materiali vstavi v kalup in nato sintra v sintralni peči. Posledično premer v celoti sintranih diamantnih rezil ni zelo velik, običajno ne več kot 400 milimetrov. Ker sodeluje v procesu sintranja, jeklenega jedra ni mogoče pogasiti, zato trdota in trdnost jedra nista zelo visoki. To pomeni, da se te vrste diamantnih rezil lahko deformirajo v procesih rezanja z visoko obremenitvijo in visoko intenzivnostjo ter lahko kažejo nizko učinkovitost rezanja.

Srebrno spajkana in lasersko varjena diamantna

Srebrno spajkana in lasersko varjena diamantna rezila nimajo te slabosti, ker so njihovi diamantni segmenti in jekleno jedro obdelani ločeno. Jekleno jedro je mogoče kaliti in obdelati z drugimi toplotnimi obdelavami, zato sta lahko njegova trdota in trdnost visoki, kar pomeni, da se rezilo lahko uporablja v visoko obremenjenih in visoko intenzivnih rezalnih procesih z visoko učinkovitostjo rezanja in manjšo stopnjo deformacije.

Tags: toplotna črpalka

Write a Reply or Comment