[vc_row css=”.vc_custom_1633689343881{margin-bottom: 40px !important;padding-top: 80px !important;}”][vc_column][vc_empty_space height=”20″][vc_column_text]Pilotiranje je tehnika gradnje globokih temeljev, ki se uporablja za prenos obremenitve stavbe na globoke močne plasti pod zemljo. Piloti so običajno stebri s prečnim prerezom okrogle ali kvadratne oblike iz armiranega betona, lesa, jeklo-betonskih kompozitnih materialov. Zabijejo jih v zemljo, dokler njihova konica ne doseže trde plasti zemlje. Osnova stavbe se naslanja na kapico pilotov, ki so ravne površine, pritrjene na pilote. Obremenitev se nato po pilotih prenese na plasti spodaj.[/vc_column_text][vc_custom_heading text=”Plitvi ali globoki temelji” font_container=”tag:h2|font_size:20|text_align:left”][vc_empty_space height=”20″][vc_column_text]Plitvi temelji se uporabljajo, kadar so površinska tla dovolj močna, da prenesejo naložene obremenitve. Če je globina temeljev večja od širine temelja stavbe, gre za globok temelj. Globoki temelji se pogosto uporabljajo za prenos obremenitev zgradb globlje v tla.

Pogoji, v katerih se uporabljajo globoki temelji: 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1617785875405{margin-top: 0px !important;margin-bottom: 40px !important;}”][vc_column][vc_custom_heading text=”Pilotni temelji” font_container=”tag:h2|font_size:20|text_align:left”][vc_empty_space height=”20″][vc_column_text]Pilotni temelj je opredeljen kot niz stebrov, zgrajenih ali vstavljenih v tla za prenos obremenitev v globino. Pilot je dolg cilinder, sestavljen iz močnega materiala, kot je npr. beton. Piloti so potisnjeni v tla, da delujejo kot stabilna podpora za strukture, zgrajene na njih. Prenašajo obremenitve s konstrukcij na trde plasti, kamnine ali tla z visoko nosilnostjo. 

V tem članku bomo raziskali tehniko gradnje pilotov in z njimi povezane gradbene probleme.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1617785875405{margin-top: 0px !important;margin-bottom: 40px !important;}”][vc_column][vc_custom_heading text=”Osnovni koraki načrtovanja vgradnje pilotov” font_container=”tag:h2|font_size:20|text_align:left”][vc_empty_space height=”20″][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1617785875405{margin-top: 0px !important;margin-bottom: 40px !important;}”][vc_column][vc_custom_heading text=”Težave pri konstrukcijah z vrtanimi piloti” font_container=”tag:h2|font_size:20|text_align:left”][vc_empty_space height=”20″][vc_column_text]V nadaljevanju je nekaj večjih težav, s katerimi se soočamo med gradnjo pilotov.

Propad jekla ali betona

Betonski in jekleni deli pilota se lahko med gradnjo poškodujejo. Poleg tega imajo lahko tudi nekaj začetnih napak.

Da bi to premagali, je treba med postopkom izdelave in vgradnje pilota paziti. V vseh fazah gradnje je treba zaposliti kvalificirano delovno silo. Poškodovan pilot se morda ne bo mogel upreti želeni obremenitvi.

Zrušitev stranic pilotov

Stranice pilotov se lahko zrušijo, če ohišje ni nameščeno ali ni pravilno zaprto. V takih primerih je treba poskrbeti za ustrezno nego.

Naselitev sosednjega območja

Med zabijanjem pilotov nastajajo vibracije. Te vibracije lahko povzročijo zvišanje pornega tlaka vode v okoliških tleh, kar bo nato zmanjšalo njihovo stabilnost. Zato je treba v takih primerih ustrezno paziti.

Prekomerna voda v luknjah

Podzemna voda lahko priteče v jame za pilote, kar lahko povzroči tudi prekomerno količino vode v luknjah. Da bi odpravili to težavo, je treba uporabiti bentonitno brozgo ali jekleno ohišje.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1617785875405{margin-top: 0px !important;margin-bottom: 40px !important;}”][vc_column][vc_custom_heading text=”Gradnja s piloti ima svoje izzive a še več prednosti
” font_container=”tag:h2|font_size:20|text_align:left”][vc_empty_space height=”20″][vc_column_text]Gradnja s piloti je zahteven konstrukcijski poseg, pri katerem moramo biti pozorni na veliko stvari. Vendar z vgradno pilotov stabiliziramo tla, kar pomeni brezskrbno postavitev objekta na določenem območju.

Za več informacij nas lahko kontaktirate na info@diate.si.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja